maanantai 5. joulukuuta 2011

Varmuudella talteen, osa 2



Tästä kaikille niille jotka miettivät miten sellainen varmuuskopio tehdään. Tavoitteena on selkeällä suomenkielellä toteuttaa omien tiedostojen varmuuskopioi Windows 7:n sisäänrakennetulla varmuuskopiosovelluksella ulkoiselle kiintolevylle. Vista käyttäjillekin tämä sopii tietyin osin.

Varmuuskopiona käytettävää ulkoista kiintolevyä EI missään nimessä saa käyttää kuin vain ja ainoastaan varmuuskopion kohteena. Ts. Ulkoinen levy "pyhitetään" varmuuskopioille ja sitä säilytetään lukitussa kaapissa, kassakaapissa tai pankin tallelokerossa.

On täysin itsestä kiinni kuinka usein varmuuskopioita pitää suorittaa. Mietitään tilanne, varmuuskopioit kerran kuukaudessa koko tietokoneesi sisällön. Tämähän tarkoittaa sitä että pahimmassa tapauksessa menetät vain kuukauden ajalta omia tiedostoja, valokuvia, musiikkia, mitä tahansa millä on merkitystä. Jos kuukausi tuntuu liian pitkältä ajalta, voit aivan hyvin ottaa varmuuskopion vaikka kerran viikossa. Tässä mielessä maalaisjärki on tärkeässä roolissa, jälleen kerran.

Pelkästään varmuuskopion säännöllinen ottaminen ei riitä, vaan järkevää olisi myös testata niiden toimivuutta tekemällä testipalautuksia silloin tällöin.


Varmuuskopioon tarvittava ulkoisen levyn koko


Laskukaava: varmuuskopioitavan datan koko * (haluttu säilytysaika * varmuuskopioiden määrä/kk) = ulkoisen kiintolevyn koko * 2

Ajatellaan että valokuvia on 10Gb edestä, musiikkia 5gb sekä videoita 50gb. Tästä saadaan yhteensä 65Gb. Halutaan että varmuuskopioita otetaan 2 viikon välein ja säilytetään 2kk. Ilman lukion pitkää matematiikkaakin tuosta saadaan 520Gb josta puolet on tulevaisuuteen sijoitettua vapaata tilaa. Sillä kuten osiossa 1 kerroin, omian tiedostojen määrä kasvaa todella nopeasti, tällöin myös varmuuskopion koko kasvaa!

Tästä on olemassa vielä toinenkin malli. Idea on kuitenkin siinä että on olemassa yksi täydellinen varmuuskopio ja kaikki sen jälkeen otetut varmuuskopiot ovatkin vain muuttuneiden ja lisättyjen tiedostojen varmuuskopioita. Tällä säästetään tallennustilaa mutta mikäli alkuperäinen, täydellinen varmuuskopio tuhoutuu, tuohoutuu myös kaikki varmuuskopiot. Windows 7 käyttöjärjestelmästä löytyvä varmuuskopiointisovellus hyödyntää tätä tekniikkaa.



Varmuuskopion valmistelu ja ensimmäinen varmuuskopio


Aivan ensimmäisenä, hanki ulkoinen USB-kiintolevy ja liitä se tietokoneen USB-porttiin. En rupea mainostamaan nyt että mikä merkki & malli olisi paras, levyn koko on tärkeä.


Aluksi kiintolevy kannattaa nimetä kuvaavasti, esim. "varmuuskopiolevy". Nimeämisen jälkeen, hyväksy nimenmuutos painamalla Enter. Ikkunan voi sulkea ja edetä seuraavaksi ohjauspaneeliin.


Riippuen näkymästä, varmuuskopion määrittäminen tapahtuu varmuuskopiokeskuksesta joka löytyy Järjestelmä ja Suojaus otsikon alapuolelta. Seuraava kuvakaappaus on oletusnäkymästä. Mikäli näkymä on jokin muu, etsi Varmuuskopio ja Palauta kuvaketta.

Klikkaa käynnistä valikosta Ohjauspaneeli kuvaketta

Ohjauspaneeli aukeaa ja pikaisen etsinnän jälkeen varmuuskopiointikeskuskin löytyy

Kun minkäänlaista varmuuskopiosuunnitelmaa ei ole tehty, näyttää varmuuskopiokeskus tältä.


Varmuuskopion määrittäminen tapahtuu yllättäen linkistä Määritä varmuuskopiointi. Seuraava ilmotus riippuu täysin siitä, käytetäänkö tietokonetta oikein vai väärin. Jos seuraavassa ilmoitustyyppisessä ikkunassa voi valita vain kyllä tai ei, käytät tietokonetta ns. täysillä oikeuksilla joka on tietoturvallisesti erittäin arvelluttavaa. Mikäli samaiseen ikkunaan pitää syöttää käyttäjätunnus ja salasana, käytät tietokonettasi tietoturvan kannalta oikein. Miksi näin? Siitä tulevissa julkaisussani lisää.

Tietenkin meikäläisellä asiahan on kunnossa ;)

Seuraavaksi valitaan kohde varmuuskopioille, eli tietenkin tässä listassa näkyy kiinnitetty ulkoinen USB-levy. 

Nimestä voi päätellä oikein kohteen. Tällä listalla voi siis olla muitakin !

Seuraavaksi tietenkin mitä halutaan varmuuskopioitavan. Annetaanko varmuuskopiointisovelluksen itse päättää vai halutaanko itse määrittää varmuuskopioitavat tiedot. Jos varmuuskopiointisovellus valitsee itse mitä varmuuskopioidaan, sisältyy varmuuskopioon vain kirjastojen sisältö. Ts. mikäli kirjastot ovat tyhjät, ei mitään varmuuskopioda. Tällöin otettava alimmainen vaihtoehto josta päästään itse säätämään. Kirjastojen toiminnasta ja ideasta tulen kirjoittamaan tulevaisuudessa.


Haluan itse päättää mitä varmuuskopiodaan ja mitä ei

Tarkoituksella tässä esimerkissä valitsin alemman vaihtoehdon, eli saan itse päättää mitä varmuuskopioidaan. Oletuksena siis kaikkien käyttäjien kirjastot sekä järjestelmän näköistiedosto. Näköistiedosto on täydellinen kopio koko järjestelmästä, ei siis pelkästään käyttäjien omia tiedostoja. Selaamalla listaa alaspäin saadaan esille itse päätettävät varmuuskopioitavat kohteet. 

Muita asemia voivat olla aivan hyvin D:\ E:\ jne.

Lopuksi yhteenveto asetuksista. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa säännöllisesti ajettavan varmuuskopion asetukset. Kun käytetään ajastettua varmuuskopiota, etuna on se että varmuuskopion ottaminen ei unohdu! Huonona puolena on se että tietokone pitää tietenkin olla päällä kun ajastettu varmuuskopio otetaan. Muutenhan sitä ei tapahdu! Varmuuskopion aikana ei kannata konetta käyttää, sillä varmuuskopiointi hidastaa koneen toimintaa merkittävästi. 

Kun haluat vain yksittäisen varmuuskopion, poista ruksi ajastuksesta!

Lopuksi klikataan tallenna asetukset ja suorita varmuuskopiointi jolloin ensimmäistä varmuuskopiota lähdetään tekemään. Ensimmäinen varmuuskopio saattaa kestää muutaman tunnin, joten malttia!

Klikkaamalla muuta aikataulua pääsee muuttamaan ajastettu varmuuskopiota

Pidä kahvitauko!

VALMIS!
Nyt vaan seuraamaan miten varmuuskopio valmistuu. Varmuuskopioinnin kesto riippuu siitä, kuinka paljon niitä omia tiedostoja koneelta löytyy sekä tietenkin ulkoisen kiintolevyn nopeus käsitellä tiedostoja.

Tästä lähtien varmuuskopio tapahtuu ajastetusti, haluamallasi aikataululla ulkoiselle kiintolevylle. Levy pitää tietenkin olla kiinni koneessa ja tietokone käynnissä onnistuneen varmuuskopion ottamiseksi.





Varmuuskopiosta palauttaminen, varmuuskopio verkkolevylle sekä täydellisen ns.  korjauslevyn tekeminen osiossa 3.

Siirry osioon 1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti