sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Vaihtoehto käyttöjärjelmä, Ubuntu 12.04 Linux

Oma Linux historia on melko tuore, sillä kokemusta on vasta 3 vuoden ajalta. Kuitenkin jo kolmen vuoden aikana minut on vakuuttanut Linuxin rajattomat mahdollisuudet. Tästä syystä omistan 3-4 kirjoitusta pelkästään Linux maailmaan.


Linux/Unix Historia lyhyesti

Linux perustuu aika paljon Unixiin joka on kehitetty jo 60-luvun lopulla AT&T:n toimesta. Itseasiassa yksi tämänhetken vetovoimaisimmista IT-alan yrityksistä hyödyntää Unix pohjaista ydintä rankasti muokattuna, nimittäin Apple ja heidän Mac OSX. Seuraavassa "kevyt" kehityskaari Unixille.
Linux ytimen taas kehitti Linus Torvalds 90-luvun alussa. Linux perustuu avoimuuteen, kuka tahansa voi muokata, kehittää ja jakaa omaa Linux jakelua, kunhan ytimenä on Linux. Tästä syystä erilaisia Linux jakeluita on satoja, jollei tuhansia.

Linux ydin skaalautuu matkapuhelimista supertietokoneisiin asti. Itseasiassa 10 maailman tehokkainta supertietokonetta käyttää Linuxia ja on tällähetkellä maailman käytetyin palvelinkäyttöjärjestelmä. Harva tietääkään omistavansa Unix/Linux tekniikkaa. Esim. TV, laajakaistamodeemi, älypuhelin, yms. hyödyntää joko Unix tai Linux ydintä. Internetissä Linux/Unix webbipalvelimia on käytössä 65% maailman kaikista palvelimista.

Tarkoituksena oli tarjota kuva Linux sukupuusta, mutta kuva on niin tajuttoman iso että tarjoan mielummin linkin

Linuxien sukupuu: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Gldt.svg


Ubuntu

Suosituin ja ehkä tunnetuin Linux jakelu on Ubuntu. Ubuntu taas perustuu Debianiin. Ubuntun kehitystä rahoittaa Canonical ltd joka toimittaa Ubuntua avoimen lähdekoodin vapaana ohjelmistona. Ubuntu pyrkii helppokäyttöisyyteen eli kenen tahansa on helppo asentaa ja käyttää Ubuntua.

Ubuntun uusi versio julkaistaan 2 kertaa vuodessa, joka huhtikuu ja lokakuu. Versionumerot menevät vuoden ja kuukauden mukaan eli tällähetkellä uusin version 11.10 ja tulossa on 12.04. Ubuntusta on olemassa myös palvelinversiot joille tarjotaan jopa maksullisia tukipalveluita. Joka tapauksessa, Ubuntu ja Ubuntu server on nyt ja tulevaisuudessa ilmainen.

Ubuntu 11.10 työpöytä
Tulen tekemään Ubuntusta 3-4 kirjoitusta, kattaen perusasennuksen ja käytön. Ubuntu käyttöjärjestelmänä on erinomainen vaihtoehto yli 5 vuotta vanhalle tietokoneelle nettikäytössä johtuen jo ilmaisuudesta ja erittäin kevyistä laitteistovaatimuksista. Nykyaikaisilla tietokoneilla Ubuntu avaakin jo sitten melko rajoittamattomat mahdollisuudet. Myös tietoturvan osalta Ubuntussa käytettävä tekniikka on huippuluokkaa. Ubuntu on erittäin hyvä vaihtoehto jo vanhenevalle Windows XP käyttöjärjestelmälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti